Kórház Madridban, HUFJD

Az egészségügyi ellátás folyamatos javítása

Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz kórházban

 

Kihívás

1955 óta a Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz (HUFJD) célja, hogy a legmagasabb színvonalú orvosi ellátást, kutatást és oktatást nyújtsa Madridban. A kórház ambíciói széles körűek – az egészségügyi szolgáltatás átalakítása, az innováció, valamint az ellátás, az oktatás és a kutatás területén végzett munka javítása. Röviden – jobb ellátást nyújtani a betegeknek.  

A merész elképzelések azonban általában nehéz szervezeti kérdéseket vetnek fel: Hogyan határozzuk meg a sikert? Hogyan mérjük össze a jelenlegi teljesítményt? Hogyan mérjük a fejlődést? Hogyan vonjuk be az összes érdekelt felet az átalakulási folyamatba? 

Megoldás

“Az EFQM modell keretet biztosított számunkra a kórházi stratégiánk megszervezésére és strukturálására irányuló folyamatos erőfeszítéseink finomításához. A modell által támogatott, az egész szervezetre kiterjedő intézkedések megváltoztatták a kultúránkat és a munkatársaink gondolkodásmódját, munkájukat az egészség előmozdítására összpontosítva, nem pedig csak a betegségek kezelésére” – mondja Juan Antonio Álvaro de la Parra kórházigazgató. 

“Az EFQM modellt arra használtuk, hogy megerősítsük azt az elképzelést, hogy a klinikai folyamatokra, a betegekre, a csapattagokra és a társadalomra összpontosító ellátás a leghatékonyabb gondozás.” 

A HUFJD először 2013-ban kapta meg az EFQM akkreditációt, és azóta használja a modellt saját teljesítményének folyamatos javítása érdekében, különösen az innováció, a rugalmasság és a változtatási képességek előmozdítása érdekében. 

A kórház jelentős összegeket fektetett be a belső kommunikációba és képzésbe annak érdekében, hogy stratégiai céljait először is megértsék, majd mind a 3500 alkalmazottja meg is tudja valósítani. 

Az EFQM Modell által megkövetelt teljesítményértékelés és külső nézőpontok szintén segítettek a kórháznak abban, hogy azonosítsa a hasonló spanyolországi és világszintű szervezetek potenciális fejlesztési lehetőségeit. A munkatársak mostanra már olyannyira átérezték a legjobb gyakorlatok iránti vágyat és a HUFJD kiválóságra való törekvését, hogy a konferenciákról minden eddiginél lelkesebben térnek vissza a tanultak megvalósítására. 

Eredmény

“Az embereink összhangban vannak a vezetőség stratégiájával, ami bizalmat ad a jelenlegi utunkban és a jövőbeni előnyökben” – mondja Juan Antonio Álvaro de la Parra. 

“Most már sokkal inkább betegközpontúak vagyunk, és az egész szervezetet összehangoltuk a három stratégiai tengelyünk: az egészség, a betegélmény és a hatékonyság alapján. A folyamatos fejlesztésekre való törekvésünk a betegeink jobb ellátását eredményezi.”

1955 óta a Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz (HUFJD) célja, hogy a legmagasabb színvonalú orvosi ellátást, kutatást és oktatást nyújtsa Madridban. A kórház ambíciói széles körűek - az egészségügyi szolgáltatás átalakítása, az innováció, valamint az ellátás, az oktatás és a kutatás területén végzett munka javítása. Röviden - jobb ellátást nyújtani a betegeknek.  

Úgy gondoljuk, hogy bármilyen típusú szervezet profitálhat az EFQM modellből, ahogyan mi – és a betegeink – is.


Juan Antonio Álvaro de la Parra, vezérigazgató, Universitario Fundación Jiménez Díaz kórház
Scroll to Top