EFQM modell

Az EFQM Modell, egy olyan világszerte elismert keretrendszer, amely segíti a vállalatokat a változáskezelésben és a teljesítménynövelésben. Az évek során számos fejlesztési cikluson ment keresztül, amely eredményeként megőrizte az érvényességét, illetve továbbra is iránymutatást biztosít bármely szervezet számára, amely hosszú távú és fenntartható jövőt képzel el.

Az EFQM Modell logikájának központjában az a szisztéma áll, amely a szervezet célja és stratégiája közötti kapcsolatra utal, és ez hogyan segíti hozzá a szervezetet, hogy a legfontosabb érdekelt felek (Key Stakeholders) számára fenntartható értéket teremtsen és kiemelkedő eredményeket érjen el.

Az EFQM Modell szerkezete 3 egyszerű, ugyanakkor logikus kérdés felvetésének alapelvén nyugszik:

1) Miért létezik a szervezet? 

Milyen célt igyekszik megvalósítani? Miért ez a stratégiája? (Iránymutatás)

2) Hogyan valósítja meg?

Hogyan szándékozik megvalósítani célját és stratégiáját? (Megvalósítás)

3) Mit sikerült eddig elérnie?

Mit sikerült eddig elérni? Mit szeretne elérni a jövőben? (Eredmények)

Bármely olyan szervezet, amely alkalmazza az EFQM Modellt:

Tudatában van annak, hogy nem „légüres térben” tevékenykedik. Tudatában van annak, hogy csupán csak része egy nagyobb, összetett ökoszisztémának, amelyben más ismert és eddig még ismeretlen résztvevők is jelen vannak, akik segíthetik, vagy akadályozhatják a szervezet fejlődését. Megérti, hogy saját érdeke, hogy a másoktól való tanulás révén kiaknázza és maximálisan kihasználja lehetőségeit a fejlődésre.

Megérti, hogy egy növekvő sebességű és mértékű változási hullámmal nézünk szembe. Fel kell készülnünk a változások előrejelzésére, és a megfelelő reakciókra, szembesülve a ma kihívásaival, előre jelezve a jövőt.

EFQM Modell elismerési rendszere

Az “EFQM Levels of Excellence” Európa egyik meghatározó tanúsítási rendszere a kiemelkedő szintű eredményességgel és hatékonysággal működő szervezetek elismerésére. Alapja az EFQM Kiválóság Modell, amely bármely szervezet számára megfelelő, függetlenül azok méretétől, földrajzi kiterjedtségétől, működési területétől (szektor).  Az EFQM Global Award elismerési rendszer szintjei lehetőséget nyújt a külső fél általi értékelésre. Az elismerési szintek általi szisztematikus megmérettetés segíthet a szervezeteknek a tervezési, mérési és benchmarking gyakorlat, valamint a globális működés folyamatos fejlesztésében.

 1)  szint – Validated by EFQM

Ez egy egyszerű és könnyű kihívás olyan szervezetek vagy egységek számára, amelyek még csak most kezdik feltárni, hogyan javíthatják üzleti megközelítésük rendszerét. Ez az egyszerű folyamat segít a szervezeten belül a folyamatos fejlesztés kultúrájának meghonosításában.

2) szint – Qualified by EFQM

Olyan szervezeteket céloz meg, amelyek gyors elemzést szeretnének kapni stratégiájukról, vezetésük gyakorlatáról és általános teljesítményükről.

 3) Recognised by EFQM

Azoknak a szervezeteknek szól, amelyek már rendelkeznek szilárd irányítási rendszerrel, értékteremtő stratégiai és operatív visszajelzést akarnak kapni a vezetési gyakorlatukról, a teljesítményük szintjéről és a jövőre való felkészültségükről.

4) EFQM Global Award

Célja a kiemelkedő szervezetek elismerése világszerte.

EFQM Modell elismerési rendszere, háromszög, validated by efqm

Az EFQM Modell megértéséhez és elsajátításához  eseménysorozatot hoztunk létre:

Webinart és tréninget tartunk. Kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, illetve kattints a gombra, ahol megismerkedhetsz a Sorozattal:

A Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszer megmutatja, hogy a szervezet milyen mértékben képes kiemelkedő, kiváló teljesítményt nyújtani egy világszinten elismert és széles körben alkalmazott nemzetközi menedzsment keretrendszer, az EFQM Modell, tükrében.

Célunk, hogy a rendszer működtetésével a hazai gazdasági és társadalmi élet legkülönbözőbb területein működő szervezetek sikerességét és fejlődését támogassuk.

Az elismerési szintekről és fokozatokról további információ 

EFQM Modell

Világszerte elismert keretrendszer

Közösségek

Tagok részére aktív EFQM csoportmunka

Elismerések

Bármely szervezet számára megfelelő

Események

Szövetség a Kiválóságért szervezés
Scroll to Top