Óvódai Kiválóság Klub

Miért jött létre?

A Szövetség a Kiválóságért Egyesület és a Szolnok Városi Óvodák együttműködése keretében 2022 március 3-án indult útjára az Óvodai Kiválóság Klub. A kezdeményezés elindításával az együttműködő partnerek célja egy olyan szakmai közösség létrehozása volt, melyben a „közös nyelv” az EFQM Modell szellemi iránymutatása.

Mivel foglalkozik?

A Klub tagjai rendszeres találkozók (online, személyes) és tapasztalatcserék során ismerkedhetnek meg egymás jó gyakorlataival, illetve együttműködéseket kezdeményezhetnek az intézményi fejlesztések sikeres megvalósítása érdekében.

Határozott elvárás a Klub tagjai felé, hogy rendszeresen vizsgálják saját működésüket az EFQM Modell segítségével, fejlesszék a gyakorlataikat, módszereiket és törekedjenek minél magasabb szintek teljesítésére a Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszerben.

Klubtagok, véleményük a Klubról

Kiskőrösi Óvodák

A Klubhoz való csatlakozásunk konkrét célja volt, hogy a szervezetben a minőségi szemlélet kialakításával olyan átfogó folyamatokat indításunk be, amelyek az intézményi működésében, a szervezeti kultúra rétegeiben, az óvodák küldetésében, a munkatársak szervezet iránti elköteleződésében változásokat generálnak.  

A programhoz való csatlakozás távlati célja volt a szervezet jövőképének átformálása a közös szervezeti célok felülvizsgálatával, új dimenziók megalkotásával, nagyobb munkatársi bevonódás garantálásával, amelynek eredményeként új, közös értékelemek kerülnek meghatározásra.

Madarász Imre Egyesített Óvoda (Karcag)

Az Óvodai Kiválóság Klubban a Szolnok Városi Óvodák meghívására vettünk részt. Hosszú évekre visszanyúló szakmai kapcsolatunk van az intézménnyel, így nem volt kérdés közösségünk számára, hogy a közös szakmai munka intézményi célkitűzéseink megvalósulását fogja támogatni, s csatlakozunk a Klubhoz.

Intézményünkben a minőségfejlesztés rendszerszintű szemlélete 2 évtizedre nyúlik vissza. A szervezetünk fejlesztésében mindig fontos szerepet kapott a partnerközpontú működés, a folyamatok szabályozása, a teljesítmény értékelése, az önértékelésekhez kapcsolódó fejlesztések beindítása, a PDCA-SDCA logika szerinti működés kialakítása.

Az EFQM modell szerinti önértékelés nem volt ismeretlen minőségfejlesztési csoportunk számára, mely új lehetőséget jelentett a fejlesztéseink eggyel magasabb szintű megindításához.

A klubhoz való csatlakozásunk lehetősége kiszélesítette az önértékelési rendszerünket, a fejlesztési projektjeinket, a team-ek működését, a dolgozó bevonását a fejlesztések megindításában.

A klubban résztvevő vezetők, minőségfejlesztők, óvodapedagógusok között folytatott szakmai konzultáció új aspektusba helyezte kapcsolatunkat, összehasonlítást végezhettünk az intézményekben működő folyamatok tekintetében, fejlesztési irányvonalak lehetőségét tártuk fel.

.

Szolnok Városi Óvodák

A Szolnok Városi Óvodák, mint Nemzeti Kiválóság Díjas intézmény küldetésének tekinti, hogy a partnerség jegyében köznevelési intézmények számára az EFQM modell szellemiségében megvalósítható jó gyakorlatait megossza. 

A Szövetség a Kiválóságért Egyesülettel közösen 2022. februárjában létrehoztuk az „Óvodai Kiválóság Klubot”.

Létrejöttének célja az intézmények Kiválóság kultúrájának támogatása, amely egyrészt az EFQM modell értékei alapján megvalósuló jó gyakorlatok bemutatásával, másrészt a bevont intézmények szervezeti önértékelésére épített cselekvési-fejlesztési programjainak megvalósulásával történt.

A Klub további működését a jövőben is tervezzük az Egyesülettel közösen.

Azt gondoljuk, hogy hatalmas előnyt jelent a közösséghez tartozás, az egymás támogatása, a horizontális tanulás. A Klub működésének további pozitív hozadéka a partnerkapcsolatok alakulása, mélyülése lehet.

Virágoskert Óvoda és Bölcsőde (Rákóczifalva)

Óvodánk hat óvodai csoporttal és két bölcsődei csoporttal működik. Gyermeklétszámunk: 146 gyermek. Minőség iránt elkötelezett nevelőtestület vagyunk, stabil minőségügyi ismeretek birtokában.

Mit adott számunkra a Kiválóság Klub?

 • Intézményi jó gyakorlatokat ismerhettünk meg és új ismereteket kaptunk az EFQM módszerekről.
 • Segítette a működésünk fejlesztését.
 • Egyfajta kapcsolatépítési lehetőséget is jelentett számunkra.
 • Elismerési lehetőséget biztosított számunkra.
 • Egyfajta szemléletet adott a stratégiai vezetésben
 • Segített megérteni a fejlesztendő területeket, megoldásokat.
 • Megerősítést adott a fejlődésre, a teljesítményünk emelésére.
 • Segített abban, hogy a jövőre vonatkozó céljainkat és törekvéseinket lássuk
 • Irányt mutatott a fejlődésünkhöz.
 • Önértékelés által fejlesztési projekt megvalósítására váltunk képessé.

Ajánlom mindazoknak, akik a változásokra hatékonyan szeretnének reagálni, céljaikat minél tudatosabban és eredményesebben szeretnék megvalósítani. Ennek „hogyanjához” szeretnének iránymutatást kapni. Továbbá szeretnének egy olyan közösséghez tartozni, ahol az egymástól tanulásra nyitott, empatikus és a szakma iránt elkötelezett emberekkel dolgozhatnak együtt.

Bármely olyan szervezet, amely alkalmazza az EFQM Modellt:

Tudatában van annak, hogy nem „légüres térben” tevékenykedik. Tudatában van annak, hogy csupán csak része egy nagyobb, összetett ökoszisztémának, amelyben más ismert és eddig még ismeretlen résztvevők is jelen vannak, akik segíthetik, vagy akadályozhatják a szervezet fejlődését. Megérti, hogy saját érdeke, hogy a másoktól való tanulás révén kiaknázza és maximálisan kihasználja lehetőségeit a fejlődésre.

Megérti, hogy egy növekvő sebességű és mértékű változási hullámmal nézünk szembe. Fel kell készülnünk a változások előrejelzésére, és a megfelelő reakciókra, szembesülve a ma kihívásaival, előre jelezve a jövőt.

Óvodai Kiválóság Klub rendezvények

Június 28-án a Szolnok Városi Óvodák adott otthont a közös elgondolásból létrehozott Óvodai Kiválóság Klub rendezvényének.

Az eseményen 3 partnerintézmény vezetője mutatta be az óvodájukban alkalmazott fejlesztési projektjeiket:

 • a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda képviseletében Gulyás Ferencné,
 • a Kiskőrösi Óvodáktól Vlcskóné Csatlós Erzsébet,
 • a rákóczifalvai Virágoskert Óvoda és Bölcsőde követeként dr. Korpásné Horváth Ildikó intézményvezetők számoltak be a vállalásaikról.

Ezt követően a 3 óvoda Szabó Kálmántól, a Szövetség a Kiválóságért Egyesület ügyvezető igazgatójától vehette át a Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszer értékelési szempontja alapján a bronz szintű 1* os elismerést.

A rendezvény során elhangzott, hogy a résztvevő intézmények vezetői rendkívül hasznosnak értékelték a Klub működését.
Az intézmények folyamatos fejlődése elengedhetetlenül fontos, ha teljesíteni akarják a gyerekek, szülők, társadalmi környezet, valamint a szakmai  fenntartók igényit és elvárásait.

Óvodai Kiválósággal kapcsolatos hírek, információk

EFQM Podcast 10 – Szolnok Városi Óvodák díjat nyert

EFQM Podcast 10 – Szolnok Városi Óvodák díjat nyert

2022.02.21. Podcast

Nemzeti Kiválóság díjat nyert 2021-ben A Szolnok Városi Óvodák – EFQM Podcast adás keretében beszélgetünk az NKD 2021 díjazott vezetőivel

Olvassa el

Szeretnének belépni a kiválóság közösségbe?

0
Jelenlegi taglétszám

Az Óvodai Kiválóság Klub a továbbiakban is folytatja a működését. Várjuk olyan  intézmények jelentkezését, amelyek szívesen tanulnak, illetve osztják meg másokkal saját tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

A korábbiakhoz hasonlóan a rendezvényeket jellemzően online formában bonyolítjuk le, de lesz lehetőség Klub tag intézmény személyes felkeresésére is.

A Klub a jövőben zárt formában működik tovább, a rendezvényekre csak a Klub tagjai kapnak majd meghívást. 

A Klub tagság éves díja 25.000 Ft, az SzKE tagjai számára INGYENES. Információk az SzKE tagságról ITT

Érdeklődés esetén a fenti “KAPCSOLATFELVÉTEL” gombra kattinva tudja a csatlakozási szándékát jelezni.

Scroll to Top